Wat is een Chromebook? Wellicht heb je er reclame voor gezien, misschien zag je hem in de winkel staan of heb je er van gehoord. Laptops die draaien op software van Google; en niet het wel bekende Android, maar een uitgebreide versie van Google’s eigen webbrowser Chrome. Wat houd dat precies in? Wat kun je er mee? Laten we eens gaan kijken en het antwoord vinden op de vraag ‘Wat is een Chromebook?
 
Wat maakt een Chromebook anders?
Een Google Chromebook is uniek op veel vlakken, maar eigenlijk is dat allemaal terug te leiden naar het besturingssysteem. De meesten kennen de twee grootste besturingssystemen Windows en Mac OS X wel, sommige zullen wel eens gehoord hebben van Linux (erg geliefd bij veel computer fanaten), maar een Chromebook draait op het nieuwe systeem van Google zelf: Chrome OS. Opvallend is dat Chrome OS bijna volledig afhankelijk van het internet is. Zo worden documenten bewerkt, beheerd en opgeslagen met Google Drive, via Play Music kunnen je favoriete nummers gestreamed worden en E-books lees en beheer je met Play Books. Dit betekent helaas wel dat sommige functies niet goed werken zonder internet verbinding. Zwak zijn ze zeker niet, maar er schuilt geen beest onder de motorkap en het systeem werkt met apps die speciaal voor Chrome ontwikkeld zijn (‘voor Chrome’ betekent hier dat ze niet alleen op Chrome OS werken, maar ook op de Chrome browser). De lage prijs, gemakkelijke synchronisatie met andere apparaten en gebruiksgemak doen deze beperkingen echter snel vergeten.
Omdat de systemen goedkoop zijn, een goede, stabiele performance leveren en systeembeheerders veel controle over de rechten van gebruikers kunnen uitvoeren zijn de laptops zeer interessant voor scholen en kantoren.

Hoe zit het met Apps?
Wanneer je de Chromebook voor het eerst aan zet zal je begroet worden met een Login scherm en zal deze je vragen om in te loggen met je Google Account. Na het inloggen, springt een welkomstscherm in beeld waar je de taal, het toetsenbord en het netwerk kan instellen. Vervolgens geeft het systeem je wat aanwijzingen en tips over de besturing van het systeem. Na het doorlopen van deze kleine introductie zal het bureaublad verschijnen en opent de wereld van Chrome OS zich. Standaard zijn er nog niet zoveel apps aanwezig op het systeem, dit is gelukkig erg snel op te lossen, wanneer je de browser (Chrome, maar dat zal niemand verrassen) opent de Chrome Web Store, waar je allerlei Web Apps en extensies kan vinden die meer functionaliteit of vermaak naar de Chromebook brengen.
Veel van deze apps zijn eigenlijk niet veel meer dan een link naar een webpagina, maar het navigeren er naar toe gaat zo wel lekker snel. Niet alle apps zijn puur voor zakelijk gebruik, er zijn ook games te vinden in verschillende genres, al zal je hier niet de grote hits als Call of Duty of Assassin's Creed tegen komen. Verder zijn er ook diverse Lifestyle apps, zoals Dagboeken of fitnessplanners.
Omdat de Chrome Web Store en Chromebooks zelf nog relatief jong zijn is de kwantiteit van apps nog niet zo indrukwekkend als op een Windows 8 of Mac OS X systeem. Ook Google’s eigen mobiele platform Android heeft royaal meer apps, maar met een beetje graven kom je al gauw alternatieven tegen voor de meest gebruikte apps en blijkt wederom dat kwantiteit en kwaliteit niet altijd aan elkaar gebonden zijn. Dat graven is gelukkig minder hard werk dan dat ik het nu laat klinken. Alle apps zijn netjes per categorie verdeeld en de zoekfunctie is zeer behulpzaam.

Wat doet een Chromebook met mijn Google Account?
In het vorige stuk vertelde ik al dat de Chromebook vraagt om in te loggen met een Google account en zodra je dat doet zal de Chromebook de gegevens van je account ophalen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Gmail email, Google agenda, contacten lijst of Drive bestanden. Wie op een andere PC Google Chrome gebruikt en daar op is ingelogd met zijn Google Account zal ook zijn dat de geschiedenis, bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden en web apps van dat apparaat ook hier te beheren zijn. Wie dus al fanatiek van Google producten gebruik maakt zal haast een plug-and-play ervaring hebben.
Als je telefoon op de Android software en daarop hetzelfde Google Account gebruikt zullen ook daar van enkele gegevens worden gesynchroniseerd. Gebruik je geen Google Chrome, maar bevalt de Chromebook erg goed, dan kan het natuurlijk ook andersom. Download simpelweg de Chromebrowser op je andere apparaten en log in. Chrome zal zelfs aanbieden de gegevens van je vorige browser te importeren! Moge het duidelijk zijn dat wat mij betreft deze functionaliteit overheerlijk is. Zelf maak ik al veel gebruik van de Google diensten. Mijn agenda? Google. Mijn contacten lijst? Google. Back-up van foto’s? Google. Zelfs dit artikel schrijf ik via Google Drive’s ingebouwde tekstverwerker. Dit alles maakt een Chromebook een zeer interessante aanschaf.

Samenvatting
Het is eenvoudig de Chromebook af te schrijven door het gebrek van de meest gebruikelijke apps, zoals Microsoft Office, Outlook en verschillende media spelers. Veel mensen zijn deze software pakketten zo zeer gewend dat het idee er afstand van te doen eigenlijk een beetje bizar lijkt. Echter blijkt al snel dat je met de Google Drive applicaties alle Word, Excel en PowerPoint documenten niet alleen kan openen, maar ook bewerken met praktisch dezelfde efficiëntie die je gewend bent.
Muziek afspelen via Google Play Music went al snel en overal je bibliotheek kunnen streamen is een groot voordeel.
Voor wie al goed gebruik maakt van Google’s verschillende diensten en de Chrome browser zullen de overstap erg gemakkelijk ervaren. Wie nieuw aankomt bij Google en Chrome zal toch even een drempel aan moeten. Alles via de cloud doen is nog altijd een relatief nieuw idee, zelfs in de razendsnel bewegende computer wereld. Wennen gaat gelukkig snel door de gebruiksvriendelijke interface. Al is het in een begin wel een tijd vretend werkje om al je bestanden over te zetten naar de Cloud van Google.
Wie echter niet zo gek is van Cloud Computing of het onprettig vind om alles onder één account te regelen zal zich met een Chromebook niet erg op zijn gemak voelen.
In het kort, de Chromebook is een geweldig idee voor mensen die het voornamelijk voor zakelijk gebruik willen. Ook scholieren met een Google account zullen het goed kunnen vinden met een Chromebook. Altijd online zijn is voor sommige mensen niet altijd haalbaar, al zijn er wel oplossingen te vinden via bijvoorbeeld een dongel.
    27-06-2015 19:58     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.